Alcoolicii Anonimi, “murim ca sa traim, daruim ca sa pastram”

Doamne, da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba / curajul de a schimba lucrurile pe care pot sa le schimb/ si intelepciunea de a sti sa le deosebesc. Şi astfel, să trăiesc prezentul fiecărei zile, bucurându-mă de prezentul fiecărei clipe, …”

Versurile din Rugaciunea Seninatatii, ce-i sunt atribuite teologului american Reinhold Niebuhr, pot parea ceva banal pentru foarte multi dintre noi cei care ne intersectam zilnic prin mediul virtual cu o sumedenie de citate de intelepciune, ziceri de bine sau fel de fel de pilde postate si promovate de oameni mai mult sau mai putin profunzi.

Pentru o anumita categorie de oameni, insa, textul lui Niebuhr este o adevarata rugaciune, ceva… sfant. Este vorba de comunitatea Alcoolicilor Anonimi, una prea putin bagata in seama in tara noastra fata de impactul pozitiv pe care-l are asupra societatii.

Am avut placerea sa interactionez, recent, cu o parte a reprezentantilor acestei comunitati, la o intalnire zonala ce s-a desfasurat la Braila. Aproape 30 de persoane din Constanta, Galati, Bucuresti si Braila, s-au adunat intr-o atmosfera relaxanta la un pahar… de apa sau suc (dupa preferinta). Oameni care in urma cu 20, 15, 10 sau 1-2 ani erau “clienti fideli” ai clinicilor psihiatrice, care nu aveau niciun orizont si pareau total rataciti prin aceasta lume, au devenit ca prin minune familisti convinsi, parinti responsabili, persoane ce au facut un tel in viata din a-i ajuta si pe altii sa se insanatoseasca in urma alcoolismului. “Daruim ca sa pastram. Pare absurd si imposibil: cum poti pastra ceva ce dai? Insa, pentru a pastra ceea ce ne ofera AA-ul, trebuie sa transmitem si altora acest program fara sa asteptam in schimb nicio recompensa”, imi spune Costica, vecinul meu de pahar. Plin cu apa, evident… J

Murim ca sa traim

AA este cel mai raspandit program de recuperare din alcoolism din lume. Programul a inceput in 1935 cand doi alcoolici s-au ajutat reciproc pentru a se menţine abstinenti.

Programul AA (care implica “12 pasi” ce duc spre vindecare), are cateva “paradoxuri”, asa cum le numesc cei din comunitate. Unul dintre paradoxuri este “Murim ca sa traim” si pleaca de la ideea ca viata unui alcoolic este una intortocheata, cu o gandire… tulbure, ce duce la o moarte treptata cu tot ceea ce inseamna asta. Prin cei “12 pasi”, persoana dobandeste un mod de viata nou, superior. Practic, moare intr-o viata si naste o alta…

Grupul este esential in recuperare pentru ca ofera modele pozitive prin oamenii care sunt in recuperare si-i ajuta pe ceilalti sa isi diminueze negarea, stigmatizarea, rusinea.  Programul include participarea la intalnirile de grup, rugaciune de multumire si ghidare de la Dumnezeu (asa cum il vede fiecare), meditatie, citirea unor articole dintr-o carte, discuţia cu un alt alcoolic despre abstinenta, etc. De asemenea, cei aflati in recuperare vor face zilnic un inventar pentru a-si evalua starea mentala, emotionala si spirituala.

Imbratiseaza-l pe Azi!

Conform AA, exista doua zile cu care nu are rost sa ne mai batem capul sau sa ne alimentam cu teama si indoiala. IERI si MAINE sunt zilele ce ne incarca cu poveri ce ne prabusesc sub greutatea lor.

Ieri – cu greselile si grijile sale, cu gafele si defectele, cu toate suferintele, e trecut. Maine – cu posibilele adversitati, cu marile promisiuni si micile realizari, este in afara puterii noastre de control pentru ca… nu s-a nascut.

Astfel, ramane o singura zi: AZI!

Orice om poate duce batalia unei singure zile. Nu experienta lui Azi ne prabuseste, ci remuscarea sau amaraciunea fata de ceva ce s-a intamplat Ieri, groaza fata de ceea ce poate aduce Maine. De aceea, haideti sa traim fiecare zi la timpul ei.

Daca in adancul meu mai aveam ceva dubii inaintea intalnirii cu comunitatea AA, după două ore de povesti din categoria  “viata bate filmul” (cum le place lor sa spuna), am plecat convins ca SE POATE! Da, ALCOOLUL POATE FI INVINS! Cu sprijin, cu sustinere, cu un plan bine stabilit si aplicat, Alcoolul atat de puternic si viclean, poate fi dovedit.

Psiholog Clinician Eduard Bucuresteanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar