Amprenta clientului asupra terapeutului

Daca terapeutii ar inceta sa se mai rusineze ca sunt vulnerabili, atunci ar putea face mai mult bine, lor insile si clientilor lor” – Albert Ellis (intemeietorul Terapiei Rational Emotiv – Comportamentale)

 

Am fost intrebat, deseori, despre modul in care anumiti clienti reusesc  sa isi puna amprenta asupra mea in urma sedintelor pe care le parcurgem impreuna. De fapt, cred ca fiecare coleg terapeut a fost intrebat, macar o data, “cum reusesti sa te detasezi, cum faci sa nu te afecteze problemele celor cu care lucrezi?”.

Sigur, am invatat fiecare in scolile de formare despre modul in care sa gestionam ceea ce se numeste, in termeni tehnici, relatia transfer-contratransfer. Dar dincolo de tehnici sau metode, toti cei care sunt onesti recunosc ca in viata fiecaruia au existat cazuri ce au marcat o “tusa”. Pentru ca, oricat am incerca sa ne ascundem, realitatea este ca una-i sa citesti carti sau sa participi la seminarii, cu totul altceva este sa-l simti pe client cand lupta cu propriile dialoguri interioare.

Oameni pe care viata i-a izbit de toti peretii, cu sau fara voia lor, reusesc sa-si ingroape suferinta si ies la suprafata cu o forta de nebanuit. Cu incredere si incurajare au renuntat la “carje”, si-au luat destinul in piept si merg pe propriile picioare. Uneori julite, alteori putin zgariate, de cele mai multe ori ranite de incercari. S-AU RIDICAT!

Cred ca este in puterea noastra, a fiecaruia in parte, sa ne ridicam din deznadejde si sa ne lasam purtati de inifinitele posibilitati ale vietii. Daca am iesi din blocajul normelor sau conventiilor cu care ne sufocam Eul, ne-am da seama ca nu avem nevoie de foarte multe pentru a fi fericiti.

Dupa un proces terapeutic complex, in care cineva a venit la tine profund deznadajduit, cu credinta “ferma” ca viata sa va insemna doar antipsihotice si prezente multiple si constante la psihiatrie, momentul cand il vezi repus pe linia de plutire nu are cum sa nu te transforme si pe tine, ca terapeut… Pentru ca, vrand-nevrand, nu ai fost doar martor pasiv al unui proces, ci chiar o parte a lui. Si nu te simti  doar diferit, ci esti si tu diferit. Esti mai bun.

Psiholog Eduard Bucuresteanu,

Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

 

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar