Cand si Cum spun copilului adevarul despre Mos Craciun?

“Voi păstra Crăciunul în inimă şi voi încerca să-l ţin cu mine tot anul” – Charles Dickens

Zilele acestea, ne-am bucurat cu totii de “prezenta” lui Mos Nicolae. Ca ne-a atins cu celebra-i nuielusa (ori cu un dar binecuvantat, ravnit de ceva timp), trebuie sa recunoastem ca fiecare a simtit (mai mult sau mai putin intens), magia perioadei. Una care va atinge un nou punct “fierbinte” in preajma Craciunului.

Evident, cei mai entuziasmati sunt copiii. Ideea ca vor fi recompensati dupa un an de “eforturi”, creeaza o emotie speciala. Si o presiune pentru parinti… 😛

O intrebare ce-mi este adresata frecvent, in perioada asta, este aceea daca “este bine sa li se spuna copiilor adevarul despre Mos Craciun?”. Sau, o alta abordare, cand să i se spuna copilului ca nu exista Mos Craciun si cat sa îl lasam în poveste…?!

Primul raspuns pe care il dau la o astfel de intrebare este acela ca nu exista un anumit moment, bine stabilit, în care sa faci “marele anunt”. El vine natural, din întrebările si nedumeririle copilului. In general, in jurul varstei de 6-7 ani, atunci cand copilul paşeşte in etapa scolara, mediul si anturajul îi va clătina legenda lui Mos Craciun, croşetată atât de frumos si cu multa migala de toti cei responsabili cu educatia micutului. Ca părinte, cam aceea este etapa în care ar trebui să te aştepţi de la copilul tău, la anumite întrebări legate de existenţa sau inexistenţa “moşului”.

Următoarea întrebare, fireasca, pe care ţi-o vei pune, este “ce fac?”, iar ea va fi urmata de o alta la fel de fireasca “cum fac?”. Ai fost si tu copil, ai simtit si trait dezamagirea intreruperii frumosului vis legat de “mosii din decembrie”, insa nu iti mai amintesti aproape deloc ce si cum s-a intamplat. Tocmai de aceea-ti spun, sa nu iti bati capul prea mult cu acest exercitiu de memorie, pentru ca oricum nu îţi este de mare folos. Ceea ce ai experimentat tu, te-a vizat strict pe tine, a fost exerienta ta, derulata intr-o alta perioada, una deloc comparabila cu cea de-acum.

Revenind, la intrebarea “ce fac?”, raspunsul nu este decat unul: vei sta de vorba cu copilul tau. Daca indoielile copilului sunt puternice, atunci este clar ca a sosit momentul sa-i spui adevarul. Indicat ar fi sa creezi din timp si o poveste, ceva de genul ca Mos Craciun este o frumoasa legenda pe care si-o insusesc si oamenii mari, una transmisa din generatie in generatie, care are darul de a-i recompensa pe oamenii buni. De-asemenea, ar fi bine sa-l asiguri ca inclusiv el va primi daruri pentru rezultatele bune pe care le va avea si ca ar fi frumos ca aceasta “taina” sa o duca si el mai departe cand va fi mare.

Chiar daca va fi putin dezamagit la inceput, faptul ca ai fost deschis fata de el si i-ai vorbit asemeni unui adult, îi va da sentimentul ca este o persoana importanta, în care au încredere cei mari. Va asimila vestea şi va vorbi în continuare cu plăcere despre Mos Craciun sau Moş Nicolae. Si astfel, va duce legenda mai departe si va pastra magia… 🙂

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar