„Cazul Metrou” si Legea Sanatatii Mintale

În urmă cu cateva saptamani,dupa moartea actritei Stela Popescu, Romania parea o natie experta in depistarea si interventia in caz de AVC. Nimic nu parea mai simplu. Daca urmareai declaratiile celor prezenti pe la diverse televiziuni, toti stiau semnele unui AVC si ce trebuie facut. Ma intrebam, atunci, la ce ne-ar mai fi de folos medicii daca tot stim sa ne descurcam si fara ei?! Intrebare retorica, fireste…

Zilelele acestea, dupa tragicul inicdent de la metrou, romanii par specialisti desavarsiti in a oferi metode „de siguranta” pentru ca un incident similar sa nu se mai repete. Din nou, prin media apar diversi „experti” care ne explica ce si cum trebuie facut. Siguri pe ei si indignati ca ALTII NU AU FACUT NIMIC, desi ei s-au aflat in functii de decizie ani de zile si puteau actiona concret. Dar nu, au preferat sa se ascunda sub un „sa traiti sefu”, care le asigura un loc caldut de munca si un venit generos.

Toti, dar absolut toti, ezita sa mearga la cauza (voit sau nu), iar asta se traduce in modul in care marea majoritate se raporteaza la boala psihica. Rezolvarea nu sta in a pune garduri pe nu stiu unde, pentru ca un psihopat nu inseamna si retardat mintal. Nu, un psihopat este de multe ori un tip abil, bine impachetat cognitiv, dispus oricand sa spulbere vigilenta victimei si sa isi finalizeze actiunea.

Dincolo de vorbareala goala de continut, daca se doreste o interventie reala, aceasta trebuie sa vizeze Legea Sanatatii Mintale. Mai exact, modificarea ei. Aparati de acest act normativ, o droaie de indivizi cu probleme de natura psihica si cu potential agresiv – imprevizibili in reactii, umbla liberi printre noi si ne intersectam cu ei. Îi puteti vedea oriunde in tara, de la Bucuresti pana la… Braila. Merg pe mijlocul strazii nestingheriti, se plimba cu mijloacele de transport in comun, se odihnesc pe canapele garilor, sunt… peste tot.

Tocmai de aceea, cred ca o interventie rapida si majora pe Legea Sanatatii Mintale, nu doar ca este necesara dar devine si obligatorie. Altfel, fara a fi sceptic pentru ca nu-i cazul, e doar o chestiune de timp pana cand vom asista la noi tragedii…

Psiholog Clinician Eduard Bucuresteanu,

Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar