Ceea ce semeni, aia culegi! In viata si in relatii…

Fiecare am auzit, de nenumarate ori, expresia “ceea ce ai semanat, aia ai cules”. O asociem, foarte des, cu  varianta recoltei agricole, insa ea este foarte valabila si in relatiile interumane. Am sa explic, imediat.

Ca tip de personalitate, printre altele, noi oamenii suntem fie proactivi, fie reactivi. Personalitatile proactive sunt in general cele care initiaza si imprima ritmul relatiei, personalitatile reactive sunt cele care se pliaza frecvent pe felul de a fi al celorlalti pentru a armoniza relatia interumana. Nimic complicat pana aici.

Ceea ce se intampla des in relatii (si genereaza conflicte), este ca proactivul ramane surprins de anumite reactii ale partenerului de tip reactiv. Nu intelege cum si de unde vine o reactie pe care el ar fi dorit-o altfel, ba chiar este revoltat si incearca sa i-o puna in spinare celuilalt.

Draga proactivule, relaxeaza-te! Ceea ce iti ofera partenerul tau drag, nu este decat rodul semintelor pe care le-ai sadit in timp cu multa dibacie si constiinciozitate (nu neaparat constient). Nu te gandi instinctiv cat de bun ai fost cu el in multe situatii si cat de amar iti raspunde el acum. Ce nedreapta e viata, ce revelatii ai, ce om descoperi, cata incredere ai avut, ce ganudri si frustrari ARE EL…

Nu, draga prietene! Viata nu este nedreapta (nu in cazul asta, in altele da). Omul pe care zici ca il descoperi acum, este acelasi tip bland si docil cu care te afli in relatie de ceva vreme. Ai fost bun cu el, asa cum a fost si el bun cu tine in situatii similare. Posibil sa mai fiti, posibil sa nu. Eu va recomand, sa da! Adica sa fiti, buni si generosi unul cu celalalt.  Doar ca, din cand in cand, reactivul iti scoate oglinda sa te vezi cum esti in situatii similare. Nefardat si necosmetizat. Doar… TU!

Probabil ca e neplacut ce vezi sau simti. Dar macar acum, cand gustul recoltei este amar, pentru binele tau in principal (daca nu al vostru),  incearca sa iti amintesti cand ai sadit acel amar in pamantul (altfel roditor) al relatiei voastre. Doar gandeste-te!

Gandeste-te la tine si la comportamentele tale trecute, nu la reactiile actuale ale celuilalt. Pentru ca, prietenul/partenerul tau reactiv, nu a facut nimic altceva decat sa iti raspunda in acelasi mod in care l-ai tratat in situatii similare. Atat si nimic mai mult!

Psiholog Clinician Eduard Bucuresteanu,

Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar