Nu stiu ce i-ar spune psihologul Anitei, clientului Anitei* Cu siguranta, insa, bunul simt i-ar spune cetateanului Anitei sa demisioneze

Au trecut mai bine de zece zile de cand, printr-un comunicat, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat “trimiterea in judecata a inculpatului Aniţei Mihai, președinte al Colegiului Psihologilor din România, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale),
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

N-as fi abordat subiectul. Nu doar pentru ca nu-mi place sa lovesc in omul cazut (nu o fac nici cu cel care-i in picioare deoarece cred in forta vorbei si intelegerii interumane), dar si fiindca nu sunt adeptul rezolvarii conflictelor in public.

Am primit, insa, pe adresa personala de email, un comunicat semnat domnul Anitei. In care, la final, “cu deosebită consideratie”, mi se transmite ca “în aceste momente critice pentru profesia de psiholog”, sa dau dovada de “colegialitate, respect și demnitate profesionala, nelăsându-ma atras în acțiuni ilegale care au ca scop încălcarea ordinii de drept și amânarea/blocarea procesului de alegeri, care pot afecta imaginea profesiei și încrederea publică în membrii Colegiului Psihologilor din România”.

Am crezut ca am citit fugar si nu am inteles bine. Am recitit si nu, nu ma inselasem. Anitei nu isi daduse demisia de onoare pentru buclucul in care se afla, ci facea apel la mine sa nu cad in capcana nu stiu caror jocuri care pot afecta imaginea profesiei. El, despre care DNA vorbeste in termeni de “inculpat trimis in judecata pentru documente ori declaratii false”. El, presedintele Colegiului Psihologilor?!

Inca incerc sa fiu diplomat, cu gandul la prima intalnire cu profesorul Mielu Zlate la cursul de Fundamentele Psihologiei. Atunci, reputatul profesor, la intrebarea “ce-i psihologia, stiinta sau arta?”, ne-a raspuns intr-un mod elegant si de neuitat pentru cei care eram in sala: o stiinta facuta cu arta.

Astazi, daca s-ar intalni psihologul Anitei cu clientul Anitei, nu stiu ce si-ar spune unul celuilalt intr-o sedinta de psihoterapie. As fi foarte interesat mai mult de pozitia terapeutului Anitei, evident nefiind de neglijat nici felul in care proceseaza terapia clientul Anitei.

Ceea ce stiu sigur, este ca bunul simt, la brat cu demnitatea si respectul fata de “stiinta facuta cu arta”, i-ar spune cetateanului Anitei sa demisioneze! Pentru binele profesiei si imaginii acesteia, la care facea referire in comunicatul amintit mai sus…

Psiholog principal Eduard Bucuresteanu

 

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar