Fii bun cu tine, iarta-ti eroarea, ramai pe Cale!

In anii de cand profesez, ca psihoterapeut, am intalnit multe persoane care au decis sa intre intr-un proces profund de transformare. Fie ca a fost vorba de un drum profesional nou, de eliberarea de diverse dependente (alcool, tutun, etc.), sau de… scaderea in greutate, prima iesire din „grafic” a dat nastere la multa ingrijorare, frica, temeri ca totul s-a spulberat. Exista o tendinta instinctuala de a-i da unei simple scapari valoare de esec al unui intreg proces!

Oricat de vinovati ne-am simti, nu mai putem schimba trecutul, iar vinovatia, daca-i dam amploare, ne va descuraja, ne va diminua increderea in sine si implicit stima de sine. Ceea ce nu este de dorit!

Nu incercati sa va indepartati de la misiunea pentru care ati pornit in procesul de transformare si dezvoltare personala. Nu pierdeti din vedere imaginea de ansamblu, scopul final, pentru ca va veti indeparta de voi si va veti indoi in viitor de multe dintre deciziile voastre, pe toate planurile vietii. Nu alimentati o emotie negativa (vinovatia), pentru ca riscati sa ramaneti blocati in ea si distrugeti tot ceea ce ati construit.

Viata ne scoate in cale obstacole ca sa ne testeze determinarea si ca sa invatam ceva din ele, nu sa ne doboare sau sa ne scoata din circuit.

Din dificultati invatam cum putem accesa resurse pe care altfel nu am fi constienti ca le avem si tot ele ne testeaza motivatia si perseverenta in a ne urma obiectivele.

Calea corecta, in acest punct, pentru a depasi cu succes incercarea, este aceea de a ne asuma eventualele erori si a incerca sa invatam ceva din ele. Autoblamarea si descurajarea nu ne ajuta cu nimic. Constientizarea este suficienta pentru a trece la nivelul urmator, care inseamna lectia insusita si actiuni concrete.

Psiholog Clinician Eduard Bucuresteanu

Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar