Goleste paharul cu griji

Zilele trecute, lucrand in cabinet cu un sportiv care trece printr-o perioada mai delicata din punctul de vedere al performantei si este nerebdator sa revina in “varf”, mi-am amintit un exercitiu pe care ni l-a predat un profesor la un curs despre managamentul timpului. Ce s-a intamplat atunci?!

A luat un pahar de apa si s-a plimbat prin sala, in liniste. Toti am asteptat o intrebare de genul “este pe jumatate plin sau pe jumatate gol?”, insa cu un zambet ingaduitor domnia sa ne-a intrebat altceva: cat de greu credeti ca este acest pahar cu apa?”.

Oarecum mirati, eu si colegii mei am dat raspunsuri diferite, intre 250 si 500 ml. Replica profesorului a fost, insa, alta si avea in ea o invatatura profunda.

“Dragii mei, greutatea absoluta nu conteaza. Ceea ce conteaza este cat timp il veti tine ridicat. Un minut? Nu e nicio o problema. O ora? Posibil sa dea o durere de brat. O zi? Iti paralizeaza bratul!… In fiecare din aceste trei cazuri greutatea paharului nu se schimba. Se schimba doar… timpul. Si cu cat timpul e mai lung, cu atat este mai… greu de suportat”.

Ati prins ideea? Pilda scurtei povestiri este aceea ca stresul si grijile cotidiene sunt asemanatoare  paharului cu apa. Daca ne gandim la ele o scurta perioada de timp, nu se intampla mare lucru. Daca ne gandim mai mult timp la ele, incepe sa ne doara… sufletul. Iar daca ne gandim tot timpul la ele, ne paralizeaza total, nu mai suntem capabili de nimic.

De aceea, este important sa ne eliberam de stres, sa golim cat mai des paharul… cu griji. Lasati grijile, nefericirea si supararile afara, nu le mai permiteti sa intre in casa sufletului, nu le mai purtati cu voi prea mult timp. Viata nu e nesfarsita si e pacat sa ne-o consumam pe mize mici si nesanatoase.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar