Început sau  Sfarsit?  Mai degraba,Transformare

“Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma” Antoine Laurent Lavoisier

Din punct de vedere calendaristic, astazi este un nou început. Practic, spunem “la revedere” unui anotimp si unei luni, dar, in acelasi timp, spunem si “bun venit” unei alte “perechi” anotimp-lună. E un sfarsit, e un inceput? As zice ca, mai degraba, este o continuare, o transformare ,daca vreti.

Daca privim ce se intampla la nivel macro, ne dam seama de adevarul afirmaţiei lui Lavoisier, cum ca “nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”. Exista in materie suficient de multe exemple in acest sens, transformari pe care le stim cu totii, de la cele complexe, pana la cele mai banale (zaharul se transforma in alcool, acesta la randul său devine otet – gratie actiunii fermentilor, si tot asa…).

In ceea ce il priveste pe om, la fel si in cazul sau, pe tot parcursul vietii este intr-o permanenta transformare. Atat fiziologic (cat si mental), omul parcurge in timp ciclul copil-adolescent-adult-varstnic. Toti am trecut sau trecem prin aceste etape, stim cum este… Nu stiu, in schimb, daca voi le-ati perceput ca pe niste finaluri sau inceputuri, ori totul a curs pur si simplu ca o transformare naturala. Ce-ar fi sa te gandesti, la finalul acestor randuri, la ceea ce ti-am sugerat…?! Fa un simplu exercitiu de meditatie, de contemplare asupra vietii tale de pana acum. Stii cu exactitate cand ai facut pasul dintr-o etapa in alta a vietii tale, stii data exacta a momentului in care ai dus copilaria in trecut si ai lasat locul adolescentei? Stii precis ziua in care ai spus adio visurilor adolescentine pentru a face loc tineretii vanjoase? Sunt sigur ca nu, si e firesc sa fie asa. De ce? Foarte simplu, pentru ca nimic din viata ta nu s-a pierdut si totul s-a transformat.

Ce va urma pe mai departe cu viata ta? Evident, nu un final, nu un inceput, ci un alt lung sir de transformari. Cum vor fi ele, ce iti vor aduce? Dumnezeu (sau entitatea superioara in care crezi), poate sti! Ce stim sigur, este ca Atotcreatorul are un plan maret pentru tine, unul in care voieste sa te transforme in cea mai buna varianta a ta. Ti-a lasat si un instrument de lucru prin care sa-i schimbi planul, asta in caz ca nu esti de-acord cu El. Se numeste “liber arbitru” si in functie de cum jonglezi cu el, ai posibilitatea sa incepi sa devii TU, ori sa sfarsesti ramanand tu!

Psiholog Eduard Bucuresteanu (Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala)

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar