Indrazneste! FII TU!

Unicul om cu care sa te compari esti tu, cel din trecut. Si singurul, fata de care trebuie sa fii mai bun esti tu, in prezent” (Sigmund Freud)

Toţi purtăm, în anumite momente ale vieţii, diferite măşti. Ba chiar, din nefericire, mai tot timpul purtăm măşti ce ne ascund autenticitatea. Conştienţi sau nu (eu cred că de cele mai multe ori conştienţi), ezităm să fim noi, cei autentici şi reali, preferând să fim…altcineva. Motivul este unul foarte simplu: tendinţa instinctuala a omului de a ascunde ceea ce  crede ca este urât în el şi de a afişa ceea ce este frumos.

Teama de ceea ce gandesc ceilalţi, frica de a nu le plăcea altora, ne determină în foarte multe situaţii să fim altcineva decât suntem în realitate. Această reprimare a autenticităţii noastre creează un conflict interior ce generează blocaje la toate nivelurile energetice ale corpului nostru, o luptă fără învins şi învingător, un război inutil între noi… şi noi.

Astea fiind spuse, fă un pas în lateral, detaşează-te câteva minute de toată forfota şi haosul din jurul tău, apoi gândeşte-te la cât de mult contează pentru viaţa ta cei pentru care îţi pui măşti. Sau gândeşte-te la cât de mult crezi că reprezinţi pentru ei.

Am să-ţi spun un secret (pe care dacă esti sincer ai să-l constaţi singur): celor mai mulţi nici nu le pasă prea mult de tine! Iar ceilalţi, puţini, ce-i drept, nu gândesc despre tine ceea ce crezi tu că ar gândi ei despre tine. Ideea este că, de fapt, de cele mai multe ori, tot ceea ce-ţi imaginezi că alţii cred despre tine nu este decât o proiecţie falsă de-a ta. Uneori, nu este decat o impresie greşită de-a ta… despre tine, “defecte” pe care doar tu ţi le atribui.

În atare situaţii, îndemnul meu pentru tine este să renunţi la a-ţi mai trăi viaţa pentru alţii. Dă la o parte măştile pe care le-ai purtat în anumite momente şi reîncepe să FII TU. Nu mai permite lucrurilor şi oamenilor care contează atât de puţin pentru tine să te influenţeze atat de mult. Trăieşte-ţi viaţa aşa cum vrei şi simţi. Ai dreptul ăsta, ai menirea asta!

Îndrazneşte! FII TU!

Psiholog Eduard Bucuresteanu (Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala)

 

 

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar