Lacrimile lui Totti, lacrimile noastre

„Plansul nu arata ca esti slab. De cand te-ai nascut, plansul arata ca traiesti!”

Duminica seara, pe Stadio Olimpico din Roma, peste 75 de mii de oameni au plans la retragerea fotbalistului Francesco Totti. Fara jena, fara stanjeneala sau stingheriti de camerele de televiziune. Pur si simplu au plans.

Dincolo de micile ecrane, alte milioane de telespectatori si-au lasat lacrimile sa curga fara teama ca ar putea parea hipersensibili in fata partenerului de viata.

In arena, la randul sau, Francesco Totti nu si-a mascat trairile. Alaturi de sotie si cei trei copii, campionul mondial din 2006 cu “squadra azzurra” a fost ca oricare dintre noi. Nelinistit intr-un spatiu limitat, se invartea de jur imprejur fara o tinta anume, asa cum face fiecare om simplu in propria-i sufragerie cand este nelinistit.

A fost o emotie puternica si profunda pentru toti cei care au urmarit retragerea fotbalistului italian. Simplitatea intregii actiuni (pentru ca n-a fost vorba de vreo “Gala de retragere”), cred ca ne-a facut pe toti sa ne identificam cu bucuriile si implinirile carierei celui care timp de un sfert de secol a slujit doar un singur club, AS Roma.

Bucuriile autentice in viata sunt destul de simple, noi oamenii le complicam pentru ca nu stim mereu sa diferentiem intre ceea ce este cu adevarat important si ce nu, intre ce ne este folositor / autentic si ce este doar ceva rezidual / tranzitoriu.

Ne ratacim in fel si chip de emotii disfunctionale, alergand haotic dupa mize existentiale infime. Poate, daca vom izbuti sa dam la o parte valul nefolosului, daca vom fi mai constienti de esenta si existenta noastra, vom zari bucuria si fericirea intr-o realitate extrem de simpla.

Fiecare zi este un cadou pe care ni-l da Viata. Putem alege bucuria zilei sau blazarea, putem alege multumirea si frumosul lui azi, ori suferinta si stresul lui “ce va fi maine”. Alegerile si directiile de actiune ne apartin in totalitate. Indrazneste! Fii TU!

Psiholog Eduard Bucuresteanu (Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala)

P.S.: Francesco Totti a debutat la AS Roma in martie 1993; a evoluat in 785 de meciuri pentru romani si a inscris 307 goluri; are 250 de goluri marcate in Serie A, fiind al doilea clasamentul all-time, dupa legendarul Silvio Piola cu 274 de goluri; in nationala Italiei a evoluat de 58 de ori si marcat 9 goluri;

7 trofee a cucerit in intreaga cariera: un titlu de campion al Italiei, două Cupe, două Supercupe, un Campionat Mondial şi un European Under 21

https://www.youtube.com/watch?v=VHkeF-sOJ-M

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar