“Uneori, o greșeală poate fi tot ce e necesar pentru o realizare valoroasă” Henry Ford

Am spus-o si o voi mai spune de un million de ori daca este nevoie: NU UMILITI COPILUL, crezand ca astfel il veti educa si… “îi vor intra minitile in cap”.

Printr-o astfel de “pedagogie” nu veti face altceva decat sa RETEZATI STIMA DE SINE A COPILULUI, ceea ce, in timp, poate avea efecte devastatoare, chiar esec in viata. De ce? Pentru ca Stima de Sine, adica acea combinatie dintre Incredere in Sine si Respect de Sine, este unul dintre ingredientele de baza pentru reusita in viata a fiecaruia dintre noi, pentru un trai echilibrat si multumitor in viata de adulti.

Una dintre cele mai mari erori pedagogice este sa pedepsesti, mai ales… din prima. Ideea de pedeapsa nu rezolva problema pe termen lung, poate doar pe moment (desi personal cred ca nici atunci). Scopul pedepsei este, in esenta, acela de a provoca suferinta, prin urmare nu cred ca este mai eficient sa “invat lectia” sub presiunea fricii sau a durerii. Personal, invat mai bine in stare relaxata, placuta. Cred ca si tu, cel care citesti aceste randuri… J

Greseala, oportunitate de invatare

Revenind, solutia sanatoasa de a integra un comportament intentionat pozitiv nu este sa pedepsim, ci stabilim reguli care au diverse consecinte (pozitive sau negative). Educand in felul acesta copilul, vom dezvolta disciplina, autodisciplina, comportamentul asumat/intentionat, etc.

O greseala nu este altceva decat o oportunitate de invatare pentru ca procesul de invatare implica si erori care sunt, de fapt, momente din care se invata. Fiecare gresim, atunci cand suntem solicitati in activitati pe care nu le-am mai efectuat, pentru care nu avem abilitati, competente…

Asa cum noi, adultii, stim ca am gresit, la fel si copilul realizeaza ca nu a facut bine, ca actiunea lui a fost gresita. Si, ca orice om, nu e fericit pentru asta. Prin urmare, ce sens are sa mai pui suferinţă la suferinţa pe care el oricum o are?!

Eduard BUCURESTEANU,

Psiholog Clinician & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar