Fără educaţie, ce este omul? Un splendid sclav, un sălbatic al raţiunii” Joseph Addison

Ca vrem sa o recunoastem ori nu, 15 septembrie echivaleaza in mentalul colectiv al romanilor cu data la care “incepe scoala”. Nu stiu de ce (si prin ce mecanisme “rationale”), conducatorii vremelnici prefera decalarea inceputului de an scolar. Indiferent de “logica”, pentru toti romanii, 15 septembrie inseamna inceputul anului scolar. Asa cum 1 octombrie te duce cu gandul la “gaudeamus igitur”, adica la debutul anului universitar.

Scoala de-o viata

Trecand peste datele “tehnice”, la mijloc de septembrie ne ducem copiii la scoala. Îi ducem sau continuam si noi scoala , impreuna cu ei ? Din punct de vedere institutional, putem spune ca incepem insa, de cele mai multe ori, ne scapa din vedere faptul ca suntem acolo, in scoala, de la zamislire. Mama… este primul “dascal”, un indrumator ce ofera informatie primordiala inca din pântec. Abia ce vede lumina zilei, pruncul este introdus foarte rapid în…scoala. În scoala vietii!

Primele informatii, cunostinte si emotii “accesate” de copii, sunt alaturi de parinţi. Practic, parintii sunt cei care pun baza pentru ceea ce, mai tarziu, “scoala de septembrie” slefuieste. Asadar, noi, ca parinti, jucam rolul de educatori, invatatori si profesori pentru copiii nostri. Ne dorim cei mai buni dascali pentru ei, oameni cu experienta si cu rezultatele cele mai bune in formarea altor copii. Dorindu-ne cu ardoare acest lucru, putem incepe cu noi, pentru ca, nu-i asa, suntem… primii invatatori ai copiilor nostri. Educatia, informmaţia, deprinderile si exemplele pe care le transmitem copilului inca din prima zi de “scoala” (adică de viaţă), ne vor arata mai tarziu cat de buni sau mai putin buni “diriginti” am fost.

Continua  prima zi de scoala cu “bobocul” tau. Arata-i tot ce stii, explica-i cum sa faca lucruri, învaţă-l să-şi cunoasca emotiile (preferabil alaturi de tine), ajuta-l să-şi însuseasca  cunostinte, sădeşte iubire la radacina vietii lui si bucura-te de “floarea” ce ai sadit. Iar în termeni “curriculari”, vei avea un olimpic , atat la scoala ce-ncepe la mijloc de septembrie, cat si la scoala ce tine-o viaţă. Şi în final, vei fi fost un “diriginte” bun pentru cel mai preţios “elev” din clasa: copilul tau.

Succes!

LP&EB

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar