Scrisul, prima materializare a gandului

“Scrisul este glasul inimii care vorbeşte în linişte”, Juliana Mallart

„Leonardo Da Vinci: The Genius in Milan”, filmul pe care l-am vizionat zilele trecute la Cinefeel Braila, mi-a readus in atentie un aspect pe care multi dintre noi il neglijam deseori: puterea scrisului.

Indiscutabil, cel mai cunoscut reprezentant al Renasterii, Leonardo a fost un spirit universalist, penduland permanent intre pictura, sculptura, literatura, inginerie, arhitectura si multe alte domenii in care si-a pus amprenta. Indiferent de aria catre care isi indrepta atentia, Leonardo avea obiceiul de a scrie tot, de a-si nota, de a schita. Orice gand inovator al sau, era transpus imediat pe o coala de hartie pentru ca mai apoi sa poata fi dezvoltat sau finisat. Gioconda (cu a sa privire … fermecatoare), Cina cea de taina (cu al sau tumult interior generat apostolilor la auzul cuvintelor „Unul dintre voi ma va trada” si minunat transpusa in fosta sala de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano), Omul Vitruvian (un etalon de perfectiune pentru proportiile trupului uman), sunt doar trei mari realizari ale lui Leonardo, cunoscute chiar si celor mai putin avizati de opera sa.

Nu despre opera si geniul lui Leonardo vreau sa scriu, ci despre altceva: despre puterea scrisului. Al sau si al oricui. Toate acelele opere celebre au plecat initial de la un gand, un simplu gand din cele peste 60.000 pe care se spune ca le avem zilnic fiecare dintre noi. Unele sunt ganduri ale noastre („productie proprie”), altele ne sunt induse iar altele ne vin pur si simplu repetitiv. Totusi, intr-o asemenea abundenta de ganduri si idei, este firesc ca unele dintre ele sa se piarda in necunoscut. Pentru totdeauna, probabil.

Secretul pentru ca gandul sau visul nostru maret sa devina realitate sta in scris, pentru ca scrisul este prima materializare fizica a gandului nostru. De la primele schite pe care le-ai realizat, de la primele idei pe care le-ai asternut pe hartie incepe totul. Atunci cand ai scris, ti-ai pus reflectia in ceva fizic, i-ai dat ideii tale o valoare materială.

Se stie despre scris ca are putere terapeutica. Desenul sau scrisul unui jurnal, sunt doar doua dintre „sarcinile” sugerate de terapeuti celor cu care lucreaza in cabinet. Sa scrii ce simti, sa iti notezi nivelul de energie pe care il ai in timpul zilei te va ajuta la un moment dat in procesul de dezvoltare personala (monitorizezi astfel foarte exact in ce etapa te afli: progres, stagnare sau regres; intelegi unde esti fata de momentul cand ai plecat).

Poate nu iti poti imagina cat de mult te ajuta scrisul, insa te incurajez sa-l incerci macar o perioada. Scrie despre orice vrei, despre orice-ti trece prin cap sau despre ceea ce ti se intampla (bun ori rau). In functie de ceea ce scrii, vei simti emotii puternice si variate, fie de bucurie-mandrie-implinire, fie de tristete, de durere sau gol interior.

Indiferent de forma sau intensitate, in timp, acest exercitiu terapeutic de a scrie, iti va fi de ajutor sa avansezi pe Cale, sa progresezi mai repede si mai sanatos in procesul de definire a celei mai bune variante ale tale. O varinta desavarsita catre care tindem fiecare dintre noi, chiar daca vrem sau nu sa recunoastem.

Eduard BUCURESTEANU,

Psiholog Clinician & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar