Psihologie sportivă

Toti cei care ma cunosc stiu ca marea mea pasiune a fost si este sportul. Nu am reusit sa îl practic la nivel de mare performanta, fiind ghidat intr-o alta directie de cei care m-au indrumat in viata (parinti, profesori, etc.).

Povestea mea

Sportul a ramas insa in viata mea si am gasit o alta cale prin care sa fiu parte a domeniului. Mai bine de zece ani (in perioada studentiei si in anii in care am fost debutant in profesia de psiholog), am activat ca jurnalist sportiv. In toată aceasta perioada am fost alaturi de mari campioni.

In Braila natala am avut sansa de a urmari (si a ma bucura), de modul fascinant in care au crescut Camelia Potec si Diana Mocanu. Am fost acolo si stiu exact cum junioarele de perspectiva ce veneau dimineata la ora 6 cu ghiozdanul in spate pentru primul antrenament al zilei, au ajuns senioare responsabile ce au adus României titluri olimpice, mondiale si europene.

Tot in perioada jurnalismului sportiv brailean am inteles de la antrenorul Edi Caslaru care sunt „ingredientele” ce o tin pe sportiva (si sotia sa) Beatrice  in topul mondial. 18 medalii la europenele de seniori, 5 la europenele de juniori, 2 mondiale si 2 olimpice (plus alte sute de medalii nationale sau prin turneele cupei mondiale) si alte competitii.

Alaturi de Cornel Musat, multiplul campion mondial si european la karate, am petrecut zeci, sau poate sute de ore, atat la antrenamente, cat si in competitii (nationale sau internationale).  Stiu cum se pregatea, stiu cat efort depunea, stiu cat sacrificiu a stat in spatele fiecarui titlu mondial sau continental.

Miti Dumitru, antrenorul lui Ionut Punga (primul campion mondial din istoria atletismului masculin romanesc) si al Adelinei Gavrila (prezenta constanta la Olimpiade si campioana europeana de juniori la triplusalt), medaliatul olimpic la box Costica Dafinoiu si multi alti mari campioni au fost prezente constante in viata mea, in toata acea perioada.

Pe plan national, am petrecut zeci de ore vorbind si ascultandu-i, in anii lor de glorie, dar si dupa finalul carierelor sportive,  pe Mircea Lucescu, Gica Hagi, Gica Popescu, Ionut Lupescu, Gabi Szabo, Leonard Doroftei si alti zeci de medaliati la competitii mondiale sau europene.

De ce Psihologie Sportiva?

Ce am inteles din tot acest schimb de experienta cu acesti mari campioni, este ca unul din „pilonii” de baza ai succesului sportiv este PREGATIREA MENTALA .

De multe ori, exista perceptia gresita ca sportul este doar o chestiune de antrenament fizic, tehnic si tactic. In realitate, nu exista nicio disciplina sportiva in care mintea sa nu intre in ecuatie, pentru ca mintea si corpul, mentalul si fizicul, sunt inseparabile.

Alaturi de pregatirea fizica, tactica si tehnica, pregatirea psihologica este baza performantei in sport.

Tocmai de aceea, imbinand experienta acumulata in anii petrecuti in „lumea sportului”, cu cea adunata in toata aceasta perioada de cand ma dedic psihologiei&psihoterapiei, am decis sa ma implic in acest domeniu inca virgin in tara noastra: PSIHOLOGIA SPORTIVA.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar