Psihoterapia traumei

In limbajul comun, trauma este inteleasa ca “o rana sufleteasca” si este perceputa mai degraba ca o suferinta ce… “trece de la sine, cu timpul”.

In realitate, poate “trece” cu timpul, dar nu trece de la sine. Daca nu este vindecata, trauma se poate reactiva oricand (potrivit specialistilor, chiar si dupa zeci de ani); asadar, lucrurile sunt mult mai profunde decat par la o analiza superficiala.

Cand ne confruntam cu o trauma, senzatia pe care o percepem cel mai intens poate fi comparata cu o pierdere a identitatii.  In interiorul nostru se afla atat victima, cat si agresorul, identitatea este confuza sau chiar respinsa, iar “eu/al meu” devine “asta” (ex: “mana asta ma supara”, nu mai spun “mana mea”).

Intr-o astfel de situatie, ajutorul este cautat in exterior (medic, terapeut, prieteni, rude, etc.) si sunt necesare ajustari emotionale adanci, pentru a-ti redobandi forta de a merge mai departe pe Calea Vietii.

 

Trauma care ne fragmenteaza

Gottfried Fischer si Peter Riedesser, doi psihologi care au aprofundat domeniul psihotraumatologiei (si care au scris, printre altele, un tratat pe aceasta tema), au definit trauma ca fiind “o experienta vitala de discrepanta intre factorii situationali amenintatori si capacitatile individuale de stapanire, care este insotita de sentimente de neajutorare si abandonare, lipsa de aparare, si care duce, astfel, la o zdruncinare de durata a intelegerii de sine si intelegerii asupra lumii”.

Definitia poate parea sofisticata, dar nu este chiar asa. Este complexa si acopera intreaga arie de trairi si reactii cu care ne-am confruntat fiecare dintre noi, atunci cand am trecut printr-o situatie traumatica.

 

Pe Calea Vindecarii

Trauma dezlantuie in noi o avalansa de sentimente negative, furia si durerea fiind cele mai intense. Este important de stiut ca, in situatii anormale, a avea reactii anormale, este ceva… normal. Adica, altfel spus, este foarte important sa intelegem ca toate aceste stari sunt un raspuns normal al nostru la socul produs de diferenta intre ceea ce a insemnat viata noastra pana la momentul traumatic si ce inseamna ea de la acel moment, incolo.

Practic, in trauma ne fragmentam. Avem o parte ranita/traumatizata  (este o parte profund umana ce pastreaza amintirile despre trauma); o parte supravietuitoare (necesara si utila); si o parte sanatoasa (functionala – cea care ofera capacitatea de a regla sentimente si da forta de a confrunta experientele traumatizante, astfel incat persoana sa-si recastige optimismul si increderea necesare).

A fi pe Calea Vindecarii nu inseamna ca problema a disparut, ci ca ea nu mai afecteaza atat de mult persoana respectiva, in viata cotidiana.

Ceea ce i-a ajutat pe foarte multi sa depaseasca evenimentele traumatice din viata lor au fost evenimentele firesti. Asta se intampla daca reusim sa ne impacam cu noi insine si cu noua situatie, daca acceptam si nu grabim procesul de vindecare.

Tot ce pot sa te asigur este ca VINDECAREA SE POATE PRODUCE! Da-ti  voie sa ai parte in viata ta de timp de calitate, si nu de timp de suferinta!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar