Psihoterapie adleriana

Pentru persoanele care au minime cunostinte de psihologie, Alfred Adler inseamna un nume de referinta in domeniu. Pentru cei care au cunostinte mai aprofundate in domeniu, Alfred Adler este fondatorul scolii de psihologie individuala si omul care a pus bazele unei noi metode de interventie psihoterapeutica, dupa “ruperea” sa de Sigmund Freud (alaturi de care a pus, la un moment dat, bazele scolii psihanalitice).

Povestea mea

In anul 2009 am finalizat programul de formare in psihoterapie adleriana al Asociaţiei pentru Psihologie şi Psihoterapie Adleriana din Romania (APPAR). Primul contact cu conceptia lui Adler l-am avut mult mai devreme, prin  primavara lui 1993. Inca proaspat student bursier la… Inginerie, fericit integralist al primei sesiuni de examene, simteam launtric un foc mocnit de nemultumire. Gandul ca viata mea profesionala va insemna schite si proiecte tehnice intr-o fabrica / uzina ma macina undeva, in adanc.

Atunci, aflat in Biblioteca Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati, am inceput sa “rasfoiesc” printre rafturile cu carti si altceva decat “masini si utilaje”, “deformari plastice si tratamente termice”, etc. Am dat, deloc intamplator (inteleg acum), de “Sensul Vietii”, cartea scrisa de Adler si aparuta in 1933 (cu numai patru ani inainte de moartea sa).

N-as spune ca a fost o lectura care m-a marcat la acel moment, insa acesteia i-au urmat alte cateva zeci de carti care aveau ceva mai tarziu sa ma faca sa schimb radical macazul. Adica sa renunt la ceea ce insemna un viitor in domeniul ingineriei si sa ma indrept acolo unde simteam ca imi este locul, catre psihologie.

Adler ramane primul mare “parinte al psihologiei” pe care l-am lecturat si, ca un minunat arc peste timp, tot de numele lui se leaga si prima mea formare terapeutica. “Coincidente”, ar spune unii…

Psihoterapia Adleriana

Conceptia lui Adler, inclusa in psihologia individuala, este aceea ca omul trebuie studiat din punct de vedere holistic (in intregul sau). Oamenii sunt considerati fiinte sociale si culturale, motivati de interese sociale.

Adler este cel care propune termenul „complex de inferioritate”, facand referire la nevoia individului de a compensa sentimentul de inferioritate. “Fiecare persoana are sentimentul ca nu este suficient de buna si nu corespunde standardelor celorlalti sau ale societatii”, spunea Adler.

Credinta lui era ca sunt trei zone fundamentale de care fiecare persoana trebuie sa tina seama in viata: societate, muncă şi iubire.

Din perspectiva adleriana, oamenii nu sunt fundamental buni sau rai, ei aleg sa fie buni sau rai in functie de evaluarea situatiei si a eventualelor beneficii.

Pe parcursul sedintelor de psihoterapie adleriana, clientii se vor intersecta cu termeni precum: “Constelatia familiala” (alcatuirea familiei sau pozitia subiectului in cadrul sistemului familial), “Stilul Vietii”, “Amintirile Timpurii”, “Autocunoastere si Insight” , “Sentimentul de comuniune sociala sau interesul social”, “Reorientare si reeducare” (etapa in care persoana isi recastiga curajul de a infrunta provocarile vietii).

Toate acestea te vor ajuta sa te transformi din “tu” deznadajduit, intr-un “TU” increzator in propriile posibilitati, apt sa isi parcurga fascinanta Calatorie a Vietii.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0722,207,514
Braila, ROMANIA
Skip to toolbar