Valentine’s Day este… si astazi

“Fa pe cineva sa se simta iubit si tu vei deveni de doua ori mai iubit. Ajuta pe cineva sa se simta bine si tu te vei simti de doua ori mai bine. Mai bine de atat nu se poate. Si este atat de simplu…”Neale Donald Walsch 

 

valentines

Am incheiat un week-end plin de inimioare si declaratii de dragoste. De cand a fost asimilat de români, Valentine’s Day-ul americanilor scoate din joben un romantism de care multi urmasi ai razesilor lui Stefan nu se gandeau ca sunt capabili.
Fara sa fiu un fan al acestei zilei, recunosc ca nu-s nici vreun contestatar al ei. In esenta, ideea de a celebra relatia, de a avea anumite zile in care sa marcam mai mult ca altadata sentimentele de dragoste fata de partener/a, nu cred ca este rea.
Dimpotriva, privita strict terapeutic, pentru un cuplu aflat in impas, o astfel de zi poate reprezenta momentul… restartarii relatiei, reasezarii acesteia pe o fundatie ceva mai solida, ma bine ancorata. Asta, cu o singura conditie: după zilele astea incarcate de iubire, sa nu revii pe “campul de lupta”!
Ai constatat singur/a ca batalia pentru a demonstra ca tu detii puterea in cuplu, duce la esec! Esti prea puternic/a pentru a te lasa dominat! Dar, paradoxal, si prea slab/a pentru a domina… 🙂
Tocmai de aceea, fiind in aceeasi echipa, obtineti cele mai bune rezultate. Dar, pentru a forma “echipa”, e nevoie de ceva “ingrediente”. Lucrarile de specialitate spun ca atentia, afectiunea si sexul ar fi tripleta ce formeaza baza unei relatii implinite. Viata ne demonstreaza ca increderea si comunicarea sunt alte elemente indispensabile in procesul de consolidare.
Acum, dupa ce-ati sarbatorit Valentine’s Day (si va pregatiti sa turati motoarele spre Dragobete), ati inteles si simtit ca un cuplu implinit este cel care petrece timp de calitate. Daca in zilele din urma ai putut petrece timp de calitate impreuna cu partenerul, nimic nu te impiedica sa petreci acelasi timp si astazi. Pentru voi, Valentine’s Day nu trebuie sa fi fost doar ieri, poate fi si azi.
Ai incredere in partenerul tau, comunica cu el/ea, acorda-i atentie si arata-i afectiune. Vine si sexul, nu te ingrijora… 🙂

Psiholog Eduard Bucuresteanu (Psihoterapeut & Consilier pentru Dezvoltare si Transformare Personala)